luni, 10 noiembrie 2008

DIY

DIY - am gasit prima data termenul pe un forum de acvaristica, si numai nu-i dadeam de capat..
Asta pana am inceput sa citesc despre ce era vorba: Do It Yourself ( Fa-o Singurel, in traducere libera..).

Articolele au fost intr-adevar de un real folos, asa am ajuns sa fac 2 acvarii. Primul, casa soriceilor, l-am lipit usor, nu ma gandeam vreodata ca voi pune pesti in el.. Dar se pare ca la cat de ne-experimentata am fost, totusi l-am reusit din prima.. de jumatate de an in el se balaceste familia de guppy..

La al doilea acvariu, am fost artista! Fara frica, hotarata, mai neatenta:D - am mai murdarit sticla cu silicon pe alocuri...

Acum am ajuns la capac. Aproape l-am terminat. E capacul pentru cel de-al treilea acvariu :))
Si scopul lui in primul rand e iluminatul si acoperirea acvariului, ca sa nu se mai evapore apa.

Am lipit marginile cu silicon transparent si l-am lasat sa se usuce. Azi am lipit niste distantiatoare, pe care de fapt va sta capacul peste acvariu. Sistemul de neoane l-am lipit tot cu silicon, de capac ( suruburile s-ar fi vazut de pe partea cealalta...). Mai ramane sa pun o sticla ca sa nu ajunga apa (de la filtru) pe neon.

Am realizat acest capac nu dintr-un hobby nemaipomenit, ci de nevoie: acvariul nostru a fost facut la comanda, ca sa incapa pe un anumit mobilier, asa ca nu are dimensiuni standard. Am cautat capac, dar la Hornbach aveau doar de lungime 60cm sau 80 cm, nu 67, cum aveam eu nevoie.

Nu mai spun ca a trebuit sa improvizez si pt neon, pentru ca are lungimea de 69 (mai mare decat acvariul ). Dar pana la urma a iesit bine, astept sa se usuce.

Bine-nteles, ca la majoritatea proiectelor mele, rezultatul final difera de proiectul initial. Le gandesc intr-un fel, apoi pe parcurs ajung sa le imbunatatesc. Aici de exemplu am modificat gaura prin care se da mancare la pesti - am lasat-o intr-o laterala si nu central - a fost mult mai usor de construit asa.

Mai sus: acvariul cu capacul montat. O minunatie!

duminică, 9 noiembrie 2008

M-am curentat

Intrerupatorul de la bucatarie este pe hol. Acu vreo doua seri treceam prin hol spre bucatarie si am aprins lumina.

POC!

Unul ( din cele 3) dintre becurile din bucatarie a pocnit. Nu s-a spart sticla, dar a facut un zgomot puternic. M-am speriat, a inceput sa imi bata inima...

Am intrat in bucatarie si am realizat ca simt furnicaturi in mana stanga ( mana cu care am atins intrerupatorul ) si ca durerea din piept e mai probabil de la faptul ca m-am curentat.

Cand am realizat ca problema de fapt a fost si la intrerupator, m-am intors pe hol. Am incercat sa sting lumina in bucatarie. Dar nu se stingea...

Era super freaky.. De obicei se intampla sa nu poti aprinde lumina - la mine era invers!
Ramasese lumina aprinsa si nu mai puteam sa o sting :))

Am chemat Danielu, in ideea ca stie ordinea sigurantelor ( sunt 7 de toate ) - si el a scos intrerupatorul. Au inceput jocuri de lumini - bucatarie & hol. Parca eram la petrecere!

Pana la urma am lasat intrerupatorul intr-o pozitie in care amandoua luminile erau stinse, iar a doua zi pe lumina am rezolvat problema, descoperind ( pentru a cata oara!) ca intrerupatoarele sunt de.. unica folosintza :(

vineri, 7 noiembrie 2008

Directia 5


Directia 5

Traiasca cardul!

De obicei, cand plecăm în Ungaria nu mai schimbăm forinţi. Plătim direct în euro. Aşa am descoperit că o vigneta costă la ei între 7 şi 9,5 euro, în funcţie de unde o cumperi.

De data asta am fost mai smecheri. Am plătit cu cardul. Am descoperit că merită să dau acel mic comision de schimb valutar (în jur de 2% ) la plata cu cardul în loc de 10-50% - adaosul lor.

Aşa ca am dat 16 lei ~ 4,5 euro în loc de minim 7..

Şi eu care eram prea comodă ca să mai schimb banii.. Ideea e că asa reusesti sa economisesti suficient: cazare, papică, altele x 20% in medie!!

Plata cu cardul e super. Sunt fană. Am (re)descoperit VISA :)

Later Edit: Aveti grija sa fie un card de debit; daca mergeti pe credit, dati banii de care nu ati fost pacaliti pe dobanda la banca...

Royal Hunt - muzica online


playlist Royal Hunt

Site oficial Royal Hunt

Last Goodbye cu D. C. Cooper

Moca

Mi-am facut acest nou blog. Am ramas uimita cat de usor e acum sa postezi ceva pe net.

Gasesti o gramada de template-uri, poti sa dai orice aspect vrei blogului / site-ului pe care vrei sa-l creezi. Se editeaza totul super rapid.

Si cel mai important: poti sa personalizezi totul - cerul e limita! O gramada de aplicatii, majoritatea le gasesti free, si ceea ce nu e free mai intotdeauna are o varianta mai slabuta pe care o poti folosi si pentru care nu dai nici un ban din buzunar.

Ce greu era cu 5-10 ani in urma sa faci un site - abia daca gaseai o tema care sa te incante, designul era jos rau. Iar modificarile greoaie. Acum orice blog poti sa-l folosesti ca sa iti incepi site-ul. Daca te dezvolti mult si ai nevoie de o noua organizare a paginilor, ajungi la nevoia realizarii unui site adevarat, dar daca reusesti sa te organizezi bine, poti face totul ca un blog, pe domeniile existente, care iti ofera atat de multe variante!

Evaluarea articolelor, sondaje, forum, urmarirea altor blog-uri, aplicatii de tot felul.. Toate gratuite. Am gasit azi o aplicatie care imi permite sa pun muzica pe site. Melodii intregi, de pe net, le asculti cand vrei. Fara sa platesti nimic.

Filme postate in intregime, inclusiv cu titrare in romana.

Nu cred ca exista ceva ce ai putea sa cauti si sa nu gasesti... acum deja si in romana! Am citit zilele trecute ca numai pe sunt aproape 100.000 de bloguri romanesti!! ( nu am mai gasit acum link-ul, ca sa dau nr. exact...).

Totul se schimba, devine mai simplu, simtiti? Acum platesc mai putin de 10 euro ca sa am net nelimitat, toata ziua, cu rata de transfer care acu 5 ani era imposibil de imaginat (pentru noi, in Ro). Orice informatie caut, gasesc mai multe link-uri decat doresc... Aplicatii de care nu am nevoie si nici n-o sa am vreodata(!!!) - totul incepe sa fie din ce in ce mai mult la liber.

Deja daca iti faci un blog, cica poti sa castigi si bani din asta, postand anunturi. Adica eu scriu tot ce-mi trece prin cap undeva, public, si doar pentru ca am pus 3 link-uri pe site, ajung sa fac si profit din asta... in loc sa platesc eu ca mi se permite sa postez.

Clar, am ajuns departe. Principiile din acest domeniu sunt cu totul altele decat cele din viata reala, unde majoritatea inca trag de tine si de castig cat de mult se poate. Dar sunt convinsa ca si aici schimbarea e aproape.. totul e intr-un echilibru instabil. Vom vedea.

joi, 6 noiembrie 2008

La rozatoarea cu ghivint

In week-end am fost in oras, intr-o zona prin care nu trecem de obicei. La un semafor, uitandu-ma pe geam, am vazut o butica la parterul unui bloc. Numele scris mare, cu negru pe galben, deasupra magazinului:

GUZGANU' ROZALIU

Am gasit insa pe net imaginea - fotografia fiind facuta probabil intr-o luna mai insorita, desupra magazinului era un parasolar initial probabil rosu, decolorat de soare si praf ( se pare ca si altii au fost miscati de gingasia numelui..)

Acum dupa ce am "google it", mi-e greu sa imi mai expun parerile pe care le aveam inainte de googlit - ceva de genul: ha ha ha, ce nume! si nici macar nu aveau nimic roz.. recunosc deraierea mentala, e pe placul nebuniilor mele, dar totusi cine sa intre intr-un magazin cu un asemenea nume? - stiind (din experienta cresterii a 2 soricei albi cu coada) ca majoritatea oamenilor sunt deranjati de orice aluzie la rozatorul in cauza..

Dar acum m-am edificat. Imi pare rau ca distractia mea a luat tenta politica, aici gasiti definitia si personajul marcant din spatele numelui ( eu personal schimb canalul aproape de fiecare data data cand sunt stiri sau politica asa ca nu aveam idee despre ce poate fi vorba...).

In urma acestei descoperiri ( long live google! - oare cum traiau oamenii in vechime?!) sunt convinsa ca butica in cauza are doar clientela selecta si exclusivista...

Reclama e sufletul comertului. Vizitati GUZGANU' ROZALIU!
LOL

Ador cand gasesc pe cineva atat de curajos incat sa faca public stolurile de pasarele care-l bantuie..

miercuri, 5 noiembrie 2008

Ziua mea => Numele meu

CALENDAR ORTODOX --- SFINTII ZILEI 17 Mai

În această lună, în ziua a şaptesprezecea, pomenirea sfinţilor apostoli Andronic şi Iunia.

Acest apostol al Domnului, ca şi cum ar fi fost cu aripi a înconjurat toată Iumea, smulgând toată înşelăciunea nebuniei idoleşti din rădăcină, şi propovăduind pe Hristos. El a avut dimpreună următoare lui pe mult-minunata Iunia, care era moartă pentru lume, şi vieţuia numai pentru Hristos Mântuitorul.

Şi trăgând spre dumnezeiasca cunoştinţă pe mulţi, au stricat capişti idoleşti şi au zidit dumnezeieşti biserici în toate părţile; şi gonind duhuri necurate de la oameni şi tămăduind boli fără de leac, şi-au plinit şi ei ca nişte oameni obşteasca datorie a firii, şi prin moarte s-au mutat la viaţa cea veşnică. De aceştia pomeneşte şi marele apostol Pavel, în Epistola către Romani (XVI, 7), zicând: "Spuneţi închinăciune lui Andronic şi Iuniei, rudelor mele şi soţilor mei în robie, care sunt vestiţi între apostoli, care şi mai înainte de mine au fost în Hristos".

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Solohon şi a celor împreună cu el sfinţii mucenici Pamfamir şi Pamfilon.

Tot în această zi, pomenirea cuvioşilor părinţi şi fraţi Nectarie şi Teofan, ctitorii Manastirii lui Varlaam din Meteora.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

-------------------------------

Apostolul Iunia

Sfânta, slăvita şi întru tot lăudata Iunia apostolița se numără printre cei Şaptezeci. Ea este pomenită de Biserică pe 17 mai, împreună cu Sfântul Andronic şi în 4 ianuarie Cu Cei Şaptezeci. Cei Şaptezeci de Apostoli au fost aleşi de Mântuitorul Iisus Hristos însuşi şi trimişi să propovăduiască. Ei au fost aleşi după o vreme de la alegerea Celor Doisprezece Apostoli (Luca 10,1-24).

Sfinţii Iunia şi Andronic erau rude ale Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Pavel o menţionează împreună cu Sfântul Andronic într-una din Epistolele sale: Îmbrăţişaţi pe Andronic şi pe Iunia, cei de un neam cu mine şi împreună închişi cu mine, care sunt vestiţi între apostoli şi care înaintea mea au fost în Hristos (Romani 16,7). Slujba în cinstea acestor sfinţi spune că ei au suferit mucenicia pentru Hristos.

-------------------------------

Cei 70 de Apostoli

Apostolul
este trimisul lui Iisus Hristos pentru a propăvadui Evanghelia şi adevărul despre Mesia, cel răstignit pentru mântuirea noastră.

Cuvântul apostol provine din cuvântul grec αποστολος, însemnând "acela care este trimis". La origine este un termen militar, însemnând un atac produs de o forţă militară, de obicei formată din câţiva soldaţi, împotriva unui inamic. În contextul creştin, apostolul se referă la ucenicii care răspândesc Evanghelia lui Iisus Hristos.

Cei Şaptezeci de Apostoli sunt ucenicii aleşi de Dumnezeu (descriere în Luca 10,1-16) alături de cei Doisprezece şi trimişi să predice. După o vreme, cei Doisprezece Apostoli au mai adăugat câţiva celor Şaptezeci pentru a predica Evanghelia. Deşi în cele din urmă numărul lor a depăşit şaptezeci, toţi vor fi pomeniţi ca "cei Şaptezeci de Apostoli" . Aceşti şaptezeci de apostoli, fiind aleşi de puterea dumnezeiască, au fost trimişi în toată lumea ca să smulgă pe oameni din înșelăciunea şi nebunia idolească şi să-i întoarcă la cunoştinţa cinstirii de Dumnezeu. Pentru aceasta, toţi s-au nevoit în multe feluri şi chipuri pentru adevăr şi s-au mutat la Domnul aşa cum se arată la pomenirea fiecăruia.

Soborului Sfinţilor Măriţilor Apostoli, cei şaptezeci la număr este la 4 ianuarie.

Surse:
http://www.calendar-ortodox.ro/luna/mai/mai17.htm
http://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Iunia

marți, 4 noiembrie 2008

Lucrurile bune se intampla celor ce stiu sa astepte..

Din ciclul "Dumnezeu nu da cu parul"...

Din nou am fost pe drumuri, ca de obicei.. Pana la Zalau. Si cum Danutz e gentil, intr-un moment de mare aglomeratie, cand asteptam in coloana de ceva timp si avansam probabil cu mai putin de 20Km pe ora, a lasat sa se strecoare in fata noastra un tir de pe o strada laterala.

Normal ca am inceput sa comentez: "o masina mica, mai inteleg.. dar tir?! ce-ti veni? o sa ne afume..", etc.

Imediat ce tir-ul a luat curba si s-a incadrat pe banda in fata noastra, am vazut minunea:


























Normal ca distractia a fost pe masura plamanilor Pamelei.....


Dar din dar se face raiul!
=))

sâmbătă, 1 noiembrie 2008

3 x Re = Respect: Redu, Refoloseste, Recicleaza!

Respecta Pamantul - casa noastra si a copiilor nostri.

1. Schimba pungile!

Luati cu voi pungi din material textil, ce pot fi refolosite, atunci cand mergeti la cumparaturi.
Realitatea arata ca peste 100 de miliarde de pungi din material plastic se arunca anual...

2. Inchide calculatorul!
Un computer obisnuit, lasat deschis intreaga zi, utilizeaza aproape 1.000 de kilowati de electricitate pe ora anual, producand mai mult de 1 tona de emisii de carbon. Asadar, opriti computerul de fiecare data cand nu il folositi si eliminati functia de screensaver, care utilizeaza mai multa energie decat modul „sleep”.

3. Am cana mea!
In fiecare an, doar in America, consumatorii arunca 25 de miliarde de pahare de polistiren si 25 de miliarde de sticle de plastic individuale, majoritatea ajungand in gropi de gunoi. Din nou, ganditi-va la ce nivel ajunge cons
umul global! In schimb, cumparati o cana refolosibila si o sticla pe care o puteti reumple.


CAT DUREAZA BIODEGRADAREA?
Punga de hartie – 1 pana la 5 luni
Chistocuri si filtre de tigara – 12 ani
Pungi de plastic, dopuri si capace – decenii

Recipiente din aluminiu – 2 pana la 5 secole
Sticla - milioane de ani
Cutii portabile din spuma de polistiren extrudat – aproape vesnic

Cum poti ajuta:
- schimba becurile - foloseste becuri economice (fluorescente), care nu emit caldura
- stinge lumina cand iesi din camera
- foloseste ambele fete ale foii de hartie
- printeaza doar ceea ce e necesar
- refoloseste pungile pentru cadouri
- fa dus in loc de cada, opreste apa cand nu e necesara
- obisnuieste-te sa stai mai putin in dus
- inchide apa cand te speli pe dinti
- recicleaza telefoanele mobile
- foloseste baterii care se pot reincarca
- foloseste chibrituri in loc de brichete, care se descompun mai greu
- cand vrei sa arunci ceva, gandeste-te daca altcineva nu l-ar putea folosi
- nu pre-incalzi cuptorul, daca nu coci paine sau cozonac
- cand verifici daca e gata mancarea, uita-te prin geam, in loc sa deschizi cuptorul
- usuca rufele pe ata, nu in masina
- pune masina de spalat sa spele la temperaturi scazute
- nu spala daca masina s-a umplut doar pe jumatate
- foloseste mai putine servetele
- la picnic, foloseste farfurii si pahare de plastic refolosibile
- pungile de plastic foloseste-le pentru a arunca gunoiul
- mergi pe jos sau cu bicicleta
- foloseste energia solara
- recicleaza sticla, plastic, hartie...
- planteaza un copac

- spune si altora ceea ce ai invatat

PAMANTUL iti multumeste!